BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

28 Nisan 2012 Cumartesi

POWER PLATE

 Yaz geliyor.... Herkeste bir diyet ve zayıflama telaşı var.Ben de  biraz araştırdım ve sonunda POWER PLATE ın bana uygun olduğunu düşündüm. Power plate titreşimli bir cihaz.Yanda resimde görüldüğü gibi.Üstüne cıkarak  bazı fitness hareketlerini yapıyorsunuz.10-12 seanslık paketler var.Her seans 30 dk civarında sürüyor.Haftada 2-3 seans öneriliyor.Yani kısa sürede hızlı sonuç.!!

Bu aletle kısa süreli egzersizler ile çok zaman harcamadan başarılı sonuçlar elde edebiliyorsunuz.Ben haftada 2 gün- 30 dk gidebiliyorum. Bir pilates stüdyosunda ,spor hocası eşliğinde,düşük frekansta yapıyorum.Yanında ciddi bir  diyet   yapmadım.Ama cidden farketti.Bölgesel incelmeler gayet başarılı.Sonrasında  da hareketli hayata devam etmek gerekir tabii.

Sağlık açısından power plate in önerilmediği kişileri şöyle sıralıyabiliriz; kalp pili ve rahatsızlığı olanlar,gebeler,bel fıtık ve omurga problemi olanlar,açık yarası olanlar,epilepsi hastaları.Tıp dünyasında power plate cihazının kullanımı ve yarattığı sorunlar ile ilgili bazı çalışmalar yapılmış ama net olarak kanıtlanmış bir veri yok.

19 Nisan 2012 Perşembe

KARMİN BOYASI VE BESİNLER

Gıdaların içindeki katkı maddeleri ile ilgili haberler hergün artıyor.En son sahte bal ve çilekli kahvelerle ilgili açıklamalar medyada yer buldu.Özellikle karmin maddesi şu aralar çok popüler.


Karmin hayvansal kaynaklı bir boya maddesi.Kaynağı Mexika ve Peru' da yetişen coccus cocti adlı bir böcek.Bu böcek kaktüs bitkisinden besleniyor.Bu böceğin dişisinin kurutulup öğütülmesiyle karmin asiti elde ediliyor.Kırmızı bir rengi olan madde özellikle gıda ürünlerinin rengini daha koyu hale getirmek için kullanılıyor.


Özellikle çilek,böğürtlen,vişne aromalı kekler,pudingler,soslar,sakızlar bu maddeden içerebiliyor.Kozmetik ürünler, ilaç sanayi, tekstil ürünlerinde de kullanılıyor.

Karmin maddesi sağlık açısından en sık alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.Ama kanserojen olduğunu kanıtlayan bir veri bulunmamakta.

DOKTORA ŞİDDETE SON

Gaziantep'de hasta yakını tarafından öldürülen Dr Ersin Arslan'ın ailesinin ve çalışma arkadaşlarının acısını yürekten paylaşıyorum.Doktorları devamlı suçlu, vicdansız,paragöz olarak nitelendiren siyasi ve idari tüm birimleri kınıyorum.

12 Nisan 2012 Perşembe

RAHİM FİLMİ

Histerosalfingografi; kısaltma olarak HSG,diğer bir deyişle rahim filmi biz jinekologların sık başvurduğu bir tanı testidir.Rahimin ağzından verilen özel bir sıvı sayesinde rahimin ve tüplerin gösterilmesidir.

 Rahimin içinin yapısını ,tüplerin etkili çalışıp çalışmadığını kontrol eden bir testtir.Özellikle kısırlık şikayeti ile gelmiş çiftlerden yapılması istenir.Yandaki resimde görüldüğü gibi film sayesinde rahim ve tüpleri net değerlendirebiliriz.

Rahim içinde oluşan bazı  yapışıklıkları ,tüplerin tıkalı olup olmadığını ,rahimin yapısal oluşan bazı şekil bozukluklarını bu film ile görebiliyoruz.Bu da bize tedavide ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı oluyor.

Rahim filmi adetten sonra çekilmelidir.Çekim esnasında hasta az bir miktar acı veya rahatsızlık hissedebilir.Ağrı eşiği düşük veya muayene sırasında çok sıkıntı hisseden hastalara genel anestezi de uygulanabilir.Film çekiminden kısa bir süre sonra sonuç raporu verilir.İşlemden sonra  mutlaka bir antibiyotik ve ağrı kesici başlanmalıdır.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...