BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

8 Aralık 2011 Perşembe

YUMURTALIK KİSTLERİ

Birçok bayanda hayatlarının bir zamanında yumurtalık kistlerine rastlanır.Bu kistlerin çoğu iyi huyludur ve uzun bir tedavi gerektirmeden kendiğilinden kaybolur.
Her ay yumurtalıkların birinde bir yumurta hücresi (folükül) oluşur,büyür ;18-20 mm boyutuna ulaşınca çatlar.Bu yumurta hücresi içi sıvı dolu bir kesedir.

Bu olay gebelik oluşması için gereken;her bayanda normalde her ay olan bir durumdur.
Bazı durumlarda (hormonal değişiklikler,stress,yeme bozuklukları,hava değişimleri gibi)bu folükül çatlayamaz ve kist oluşturur.Bu kistler genelde adet sonrası bakıldığında kaybolmuş olarak izlenir;kendiliğinden emilirler.

Bu kistlerin bazıları hiçbir belirti vermezler,bazıları da;
* kasık ağrısı
* ilişki sonrası ağrı
* adet düzensizliği
şikayetleri yaratabilir. Nadir olarak bu kistler yırtılabilir (patlama) veya boğulabilir(torsiyon).Bu durumlar acildir ve şiddetli karın ağrısı ile belirti verir. Bu kistler büyüdükçe içlerindeki sıvının basıncı artar;bu sıvı normalde vücut tarafından emilir,hafif bir kasık ağrısı ile atlatılabilir.Ancak bazen bir damar yırtılıp iç kanamaya kadar gidebilen durumlar yaratabilir.

Kistlerin tanısı ultrason ile konur.Muayene sırasında jinekoloğunuz kistiniz için ileri tetkik isteyebilir.Bu tetkikler kistlerin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı hakkında fikir verir.

Basit yumurtalık kisti tanısı konulduktan sonra bir süre beklenebilir.Adet sonrası geçmezse doğum kontrol hapı başlanabilir. Kanser şüphesi varsa,ilaç tedavisine rağmen geçmezse,büyük bir kistse (5 cm den büyük),çok ağrı şikayeti yapıyorsa,patlamış ve iç kanama oluşmuşsa ameliyat gerekebilir. Operasyonun açık veya laparaskopi ( kapalı) olması konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Aşağıdaki resimde laparaskopi ameliyatını anlatan bir resim görüyorsunuz.




Endometrioma (çikolata kistleri),polikistik over de yumurtalıklarda kist yapan farklı jinekolojik durumlardır.Bu konularla ilgili detaylı yazılar gelecek.!!

2 yorum:

  1. Iyi günler 1 yıllık evliyim hiç korunmamamiza rağmen gebe kalmayınca kadın doğum pilikinliğine gittim daha önce 3 mm olan yumurtalık kistim 20 mm olmuş bi tuhaflık var dedi kan tahlili istedi hormon beta hcg <2 çıktı. Ca 125 h 31,6. 2-3 ay 100000,00 çıktı. Hemogram sonucum ise pda h 17,3 eo# l 0,2 rdw h 14,7 çıktı. Araştırma hastanesine sevk etti hemen git hiç normal değil bu durum dedi yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...