BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

30 Ekim 2011 Pazar

GEBELİKTE İLK ÜÇ AY


Gebeliğin ilk ayları hamileliğe alışma dönemidir.Bazı bayanlar  için zor geçer.İlk doktor kontrolünde bebeğin kesesi görülür.4-5 haftalık normal gebeliğe ultrasonda bir gebelik kesesi ile tanı konulur.Doktorunuz son adet tarihinize göre gebelik haftanızı hesaplayacaktır.Artık bu haftalarla gebeliğinizi takip edeceksiniz;onun için ay yerine HAFTA kavramına alışsanız iyi olur.Öncelikle daha önceden yaptırmadıysanız sizden bazı kan ve idrar testleri istenir.(gebeliğe hazırlık yazısına bakabilirsiniz) Bebeğinizin kalp atışlarını 6.-7. haftalarda ultrasonda görüp veya sesini  duyabilirsiniz.Sonraki doktor kontrolunüz 9.-10. haftalarda olacaktır ,çünkü artık bebekle ilgili testlerin zamanı gelmiştir.İkili test bebeğinizde Down Sendromu olup olmadığını belirlemeye çalışan bir tarama testidir Bu test en ideal 12 . haftada yapılır.Ultrasonda bebeğin 'ense kalınlığına' bakılır,sizden aynı gün bir kan testi alınır ve bir risk hesabı gösteren test sonucu 1 hafta içinde raporlanır.Bu sonucu doktorunuz sizinle beraber değerlendirecektir. 

Bu 3 aylık dönemde anne adaylarını bazı sıkıntılar bekler.En önemlisi mide bulantısı ve kusmadır. Hamilelerin %70 inde bulantı görülür.Ama  gebelerin çoğu basit önlemlerle bu sorunu atlatabilir.Gebelikte salgılanan hormonlar,annenin psikolojisi,tiroid hormon bozuklukları bulantı ve kusmanın sebeplerindendir. Bulantı genelde 6. haftadan sonra başlar ve 12. haftadan sonra azalırDaha önceden mide problemi olanlarda ve ikiz gebeliklerde daha şiddetli olabilir..Sık sık kuru gıdalar almak,suyu yudum yudum içmek,sabah yataktan kalkmadan galeta,kraker atıştırmak,uzun süre aç kalmamak ,yemek kokulu yerlerden uzak durmak bu sıkıntıyı rahatlatır.Ama bu tedbirlerle rahatlanamıyorsa veya kusma cok artarsa ilaçlar ve serum desteği gerekir.Karında şişkinlik,kabızlık ve gaz da bu tabloya eşlik edebilir; lifli gıdalar ve bitki çaylarından yardım alınabilir. İlk 12 haftada ideal olan 1 kilo almaktır.Çiğ etten,katkılı gıdalardan,sigaradan uzak durmak gerekir.Folik asit desteği unutulmamalıdır.(bakınız gebelikte beslenme yazısı)

Bazı genel durum bozuklukları da olabilir.Devamlı bir uyku hali ,ağlama hissi,halsizlik,sık idrara gitme ihtiyacı,kasık ağrısı,meme hassasiyeti,başağrısı gibi.Bu sıkıntıların çoğu hormonal değişikliklere bağlıdır.Rahim büyüdükçe hafif adet sancısı gibi ağrılar oluşabilir. Dinlenmekle geçmiyorsa veya vajinal bir kanama oluşursa mutlaka acil doktora görünülmelidir.Başağrısı bu aylarda normal olabilir ama şiddeti artarsa ve ilerki aylarda devam ederse  yüksek tansiyon belirtisi de olabilir,dikkat edilmelidir.Vajinal akıntınızda hafif bir artış olabilir; yanma,renk değişimi veya koku yoksa problem oluşturmaz.

Bu haftalar bebeğin bütün organlarının geliştiği dönemdir,kullanacağınız ilaçları doktorunuza danışın.Gebelik bir hastalık durumu değildir onun için normal yaşantınıza,cinsel ilişkinize devam edebilirsiniz.

12. haftanın sonunda bebeğiniz 6-7 cm boyunda ve 12-14 gr ağırlığındadır ;hızla büyümeye devam edecek...

2 yorum:

  1. Mrb 6 haftalik hamileyim cok siddetli bel agrim var oturup kalkamiyorum hapsururken bile agriyor acaba gebelikle alakali mi 2. Gebeligim ilkinde bole bi sıkıntı cekmedim ve epidural olmustum ondanda olanilir mi

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Tüp bebek merkezleri ve adresleri Tüp Bebek Merkezleri

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...