Myomlar rahimden kaynaklanan iyi huylu kitlelerdir.Bunlara fibroid veya leiomyoma da denir.Myomlar genel populasyonun %20 ' sinde, en çok 35-45 yaş arası kadınlarda bulunurlar.
Myomların kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir.Artmış östrojen hormonuna (kadınlık hormonu) bağlı olduğu düşünülmektedir. Gebelikte östrojen arttıkça myom boyutları artarken, menapozda myomlar küçülür. .Ailesel kalıtımın da myom oluşumunda katkısı vardır; ailedeki kadınlarda 1. derece akrabalarda anneanne,anne,teyze,kız kardeşte gözükebilir.
Myomlar çoğunlukla rahime sınırlı kitlelerdir. Boyutları ve sayıları değişkendir.Bulundukları yerlere göre belirtiler verirler.Subseröz myomlar rahmin dış tabakasından köken alıp, karın içine doğru büyürler.Bazıları ciddi boyutlara ulaşabilir.İntramural myomlar rahmin orta tabakasından oluşurlar.En sık görülen myom türüdürler.Submuköz myomlar ise rahimin iç tabakasında bulunurlar ve yoğun kanamalara yol açabilirler.Myomlar bazen büyürken tabandan incelerek sap oluşturabilirler.(resme bakınız)
Myomlar değişik şikayetler yaratabilirler.Fazla miktarda adet kanaması,adet arası lekelenme, karın ve kasık ağrısı,karında şişlik, fazla adet kanamasına bağlı kansızlık en dikkat çeken şikayetlerdir. Rahimde bulundukları yere bağlı olarak kısırlık ve tekrarlayan düşüklere sebep olabilirler. Myomların bası yapmasından kaynaklanan sık idrar veya kabızlık da görülebilir.Kansere dönüşme olasılıkları tüm myomlar için %0,5 dir. Tanı genelde muayene sırasında ultrasonografi ile konulur.Myomlar küçükse ve şikayet yaratmıyorsa 6 aylık sürelerle takip edilebilirler.Takip sırasında myom boyutlarında hızlı artış veya hastada yeni şikayetler oluşursa tedavi planlanır.
Myomların tedavisinde günümüzde en çok uygulanan; cerrahi tedavidir.Myomektomi ;myomun rahim duvarından sıyrılarak çıkartılması işlemidir.Laparaskopi tekniği (kapalı) veya açık cerrahi ile yapılabilir.Histerektomi ise rahimin hepsinin cerahi olarak alınmasıdır. Büyük oranda myomektomi operasyonu yapılırken, doktorunuz yaşınıza,çocuk isteğinize, myomun yeri ve büyüklüğüne göre cerrahinin şeklini belirleyecektir.Myomlar cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra tekrar oluşabilirler.
Myom tedavileri arasında hormon baskılayıcı ilaçlar da bulunur. Bu ilaçlar kısa süreli kullanım içindir.Çok büyük myomlarda ameliyat öncesi bu ilaçlar kullanılıp,operasyonun daha kolay olması sağlanabilir.Dünyada myom tedavileri için kullanılan krioterapi (myom çekirdeğinin dondurulması), laser kullanılması ve MR eşliğinde ultrason dalgaları ile myom boyutunun küçültülmesi gibi değişik teknikler de kullanılmaktadır.
Merhaba çok faydalı bir site olmuş emeğiniz için teşekkür ederim. Size bir soru sormak istiyorum:
YanıtlaSilBen 6 haftalik gebeyim. Geçen hafta kontrol için doktora gittiğimde ben de ayrica 6 cm büyüklüğünde miyom olduğu soylendi. Dışa doğru olan miyommus. Benim hiç şikayetim yoktu bu sebeple doktora gitmemiştim. Bes gündür günde bir defa olmak üzere 100 mg progestan kullanıyorum. Fakat kahverengi ve pembe gibi olan kanamalarim devam ediyor. Bir hafta sonra tekrar doktora gideceğim. Fakat bu bir haftalık bekleyiş içinde ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Esen kalın.
Gebelikteki myomlar her zaman tehlike yaratmazlar. Takip altında olmanız lazım .Progestana devam edin , akıntı kanamaya dönüşürse mutlaka acile basvurun .
Silgeçmiş olsun