BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

29 Nisan 2013 Pazartesi

GEBELİKTE NST

NST ;  gebeliğin son haftalarında her gebenin bildiği bir testtir. Açılımı non stress test olarak söylenebilir.Genelde gebelikte son üç ay içerisinde yapılır. Şekilde görüldüğü gibi makinenin 2 ayrı probu mevcuttur. Bir tanesi bebeğin kalp atışları için bebeğin pozisyonuna uygun bir yere bağlanır , bir tanesi de rahim kasılmalarını saptamak için karında daha yukarı bir bölgeye bağlanır. Makina 15-20 dk lık bir sürede hem bebeğin kalp ritmini hem de rahim kasılmalarını kağıda döker ve doktorunuz da bunu yorumlar.

Stabil giden ,problemi olmayan bir gebelikte NST  illa yapılmak zorunda değildir.Bebeğin hareketleri ve büyümesi normalse doğuma kadar NST yapılmayabilir. Ama erken doğum tehditinde , bebeğin suyu azaldığında veya gelişim geriliği oldugunda NST daha da önem kazanır.

Yandaki NST normal bir gebenin sonucudur. NST yi doktorunuz değerlendirmeli ve sizi yönlendirmelidir.Bazen aç iseniz bebek hareketleri ve kalp atışları çok güzel olmayabilir.Onun için NST öncesi birşeyler yemek idealdir.

9 Nisan 2013 Salı

METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Bahar ayları geldi ; herkes bir diyet telaşına girdi.!! Sağlıklı bir diyet programı ve egzersizle kilo vermek en ideali tabii.!! Ama unutmamamız gereken bir şey de metabolizmamız.Herkesde metabolizma hızı farklıdır.
Özellikle bayanlarda 40 yaşından sonra bu hız ne yazık ki azalıyor.

Tiroid hastalığı olanlarda, bazı ilaçları kullananlarda ( örn : kortizon içerikli ilaçlar ) , bazı sistemik hastalığı olanlarda  örn; karaciğer hastalığı ,bağırsak problemlerine sahip kişilerde  de kilo vermek zorlaşıyor.Bayanların %10 unda görülen  polikistik over sendromunda da yumurtalıklar daha az çalıştığı ve erkeklik hormonları yüksek oldugu için metabolizma hızı da değişiyor.

 Önemli olan bir nokta da insulin  direnci. İnsulin pankrestan salgılanan ve vücudumuzun  şeker metabolizmasını dengeleyen bir hormon .Şeker hastalığında ve polikistik over sendromunda bu hormonun dengesizliği görülüyor. Metformin gibi ilaçlar dokuların insüline olan duyarlılığını  arttırıyor ve metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Ama bütün ilaçlar gibi doktora danışılmadan kullanmamak lazım.

Şekerli gıdalardan uzak durmak, hazır ne unlu yiyecekleri azaltmak , yürüyüş ve spor yapmak (haftada 3 kez normal tempoda yürüyüş ideal.!!) ,şekersiz kahve (türk kahvesi veya filtre kahve ) de metabolizma için yararlı !!!

5 Nisan 2013 Cuma

GEBELİK EĞİTİMLERİ

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001215258937#!/medipolhastanesi/photos_stream


Bildiğiniz gibi ,Medipol Hastanesi Koşuyolu' nda çalışıyorum. Her ayın son perşembesi gebelik eğitim seminerlerimiz oluyor. Bu ay ben de soru-cevap bölümünde yer aldım. Haberiniz olsun !!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...