NST ; gebeliğin son haftalarında her gebenin bildiği bir testtir. Açılımı non stress test olarak söylenebilir.Genelde gebelikte son üç ay içerisinde yapılır. Şekilde görüldüğü gibi makinenin 2 ayrı probu mevcuttur. Bir tanesi bebeğin kalp atışları için bebeğin pozisyonuna uygun bir yere bağlanır , bir tanesi de rahim kasılmalarını saptamak için karında daha yukarı bir bölgeye bağlanır. Makina 15-20 dk lık bir sürede hem bebeğin kalp ritmini hem de rahim kasılmalarını kağıda döker ve doktorunuz da bunu yorumlar.
Stabil giden ,problemi olmayan bir gebelikte NST illa yapılmak zorunda değildir.Bebeğin hareketleri ve büyümesi normalse doğuma kadar NST yapılmayabilir. Ama erken doğum tehditinde , bebeğin suyu azaldığında veya gelişim geriliği oldugunda NST daha da önem kazanır.
Yandaki NST normal bir gebenin sonucudur. NST yi doktorunuz değerlendirmeli ve sizi yönlendirmelidir.Bazen aç iseniz bebek hareketleri ve kalp atışları çok güzel olmayabilir.Onun için NST öncesi birşeyler yemek idealdir.
Iyi günler 1 yıllık evliyim hiç korunmadik ama yinede gebe kalamadım ve 7 yıl önce yumurtalığımda kist vardı 3.5 mm. Muayene etti doktor 20 mm olmuş kist ve sürekli sancı yapıyor dedim. doktorum hemogram ve hormon tahlili istedi. Beta hcg < 2 , ca 125 h 31,6 , hormonlarim 1000000,00 lerde . Hemogramdada pct 0,227 , pdw h 17,3 , eo l 0,2 , rdw ise h 14,7 çıktı doktorum normal değil sonuçlar çok yüksek dedi ve hemen eğitim ve araştırma hastanesine sevk etti bana yardımcı olun lütfen
YanıtlaSil