BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

20 Kasım 2011 Pazar

GENİTAL SİĞİLLER

Genital bölgede çıkan siğiller HPV (human papilloma virüs) enfeksiyonuyla oluşurlar. Cinsel bölgeyi  etkileyen bu virüs temas (cinsel ilişki ) yoluyla bulaşmaktadır.Son yıllarda ülkemizde özellikle gençlerde siğil sıklığı artmaktadır.HPV, siğiller dışında rahim ağzında  kansere kadar gidebilen değişiklikler yapabilir.(bakınız; rahim ağzı kanseri aşısı yazısına)


HPV virüsü cinsel bölge derisinde kondilom adı verilen siğiller (kitleler ) oluşturur.Bu siğiller bütün genital bölgede ; ilişki türüne göre vajinada,vajina girişinde, makatta ,ağızda oluşabilirler.Siğiller ağrısız,deriden kabarık ,pembe-beyaz renkte kitlelerdir.Az sayıda olabildikleri gibi çok sayıda  ve  yaygın bir   alanda da bulunabilirler.HPV virüsünün birçok alt tipi vardır; bazıları siğil sebebi olurken bazı tipleri rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir.Virüs bir kez vücuda girdiğinde kişinin bağışıklık sisteminin durumuna  ve virüsün tipine bağlı olarak ;

- kendiliğinden kaybolabilir,
- bir süre sessiz kalıp sonra siğil oluşturabilir,
- hiç aktif hastalık oluşturmadan sadece taşıyıcı olarak kalıp başka kişilere bulaşabilir,
- sinsi ilerleyip rahim ağzında değişiklik oluşturabilir.

Siğiller gözle rahatlıkla görülebilir veya elle hemen  hissedilebilir.En ufak şüphede mutlaka jinekoloğunuza başvurmanız gerekir.Doktorlar siğillere tipik görüntülerinden dolayı muayene sırasında tanı koyabilirler.Emin olunamayan durumlarda lezyonlardan biyopsi alınabilir.Muayene sırasında doktorunuz sizden mutlaka smear testi de isteyecektir.(bakınız smear testi yazısına)

Siğil tedavisinde amaç kondilomları yok etmek ,bulaşmasını ve hızla yayılmasını engellemektir. Böylece sağlıklı ve hijyenik bir cinsel organa sahip olunur.Tedaviler tıbbi ve cerrahi olarak ikiye ayrılır.Tıbbi tedavilerde bazı ilaçlar ve kremler kullanılır. Bunlar direk siğillerin üzerine sürülür.Tedavi süresi uzun olabilir ve siğil yanındaki sağlıklı deride bazı yan etkiler oluşabilir.Cerrahi tedavide yakma veya dondurma işlemi kullanılır.Özellikle büyük lezyonlar,sayıca fazla siğiller ve vajina içindeki siğiller için bu yöntem daha avantajlıdır.Yakma işlemi için elektrokoter ,dondurma işlemi için sıvı nitrojen kullanılır.Doktorunuz size uygun olan tedaviyi ve anesteziyi belirleyecektir.Her iki tedaviden sonra maalesef siğillerin tekrarlama olasılığı vardır. Bu virüsün tipine ve kişinin bağışıklık sistemine olarak değişir.

Siğil tedavisi ile virüsü vücuttan atmak mümkün değildir.Onun için en ideali bu virüsten kaçınmak için önlemler almaktır . Partnerinizde genital siğil varsa mutlaka tedavi olmasını sağlayın.Multipartneri olan kişilerin bu virüsle karşılaşma olasılığı fazladır ; riskli kişilerle cinsel  ilişkiye  girmek bu riski arttırır.Prezervatif tam koruyuculuk sağlamasa bile böyle durumlarda en iyi korunma yöntemidir.Siğili olan her bayan tedavi sonrasında mutlaka 6 ayda bir smear testi yaptırmalıdır.

3 yorum:

  1. Iki ay önce ilişkiye girdim ama içime boşalma olmadi ve adet gördüm bu ay gecikti neden

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar doktor hanım.ben yurtdışında yaşayan bir bayanım.yaklasik 1 yıl kadar önce histereskopi ile polip ameliyatı oldum.ve ondan sonra sıkıntılarım başladı.ilk etapta vaginal kuruluk,acı ve yanma şeklinde şikayetlerim vardı.daha sonra ara ara tekrarlayan ağrı şeklini aldı. Bir ara Dr A gittiğimde yapılan testlerde bir olumsuzluk görülmedi ve kuruluk tanısı konuldu.fakat ağrılarım artmaya başladı.hareket ederken bile pozisyon değiştirdiğinde bile ağrım artıyor.artik bu soruna bir çözüm yolu bulmak istiyorum.Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar doktor hanım.ben yurtdışında yaşayan bir bayanım.yaklasik 1 yıl kadar önce histereskopi ile polip ameliyatı oldum.ve ondan sonra sıkıntılarım başladı.ilk etapta vaginal kuruluk,acı ve yanma şeklinde şikayetlerim vardı.daha sonra ara ara tekrarlayan ağrı şeklini aldı. Bir ara Dr A gittiğimde yapılan testlerde bir olumsuzluk görülmedi ve kuruluk tanısı konuldu.fakat ağrılarım artmaya başladı.hareket ederken bile pozisyon değiştirdiğinde bile ağrım artıyor.artik bu soruna bir çözüm yolu bulmak istiyorum.Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...