BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

10 Ocak 2012 Salı

SPİRAL

Rahim içi araç (spiral) eskiden beri kullanılan doğum kontrol yöntemlerindendir.Yanda şekilde gördüğünüz gibi küçük, ipleri olan bir polietilen-metal parçasıdır.Değişik şekillerde olabilir.İçlerinde çoğunlukla bakır bulundurur. Bazı türlerinin içinde hormon da bulunabilir

Amaç olarak spiral rahim içine yerleştirildikten sonra orada bir enflamasyon ortamı yaratarak  gelen spermin yumurtaya ulaşmasını ve embryonun tutunmasını  engeller.Ama bu enflamasyon (steril enfeksiyon) ortamı bazen rahim ağzına ve vajinaya bazen de tüplere ve yumurtalıklara kadar yayılabilir.Bu da spiral ile ilgili en istenmeyen durum olan enfeksiyon ve  vajinal akıntıyı beraberinde getirir.Spiraliniz varsa ve yoğun vajinal akıntı,ateş ,karın ağrısı şikayetiniz oluşursa mutlaka doktora başvurun .

Spiralin takılması ve çıkarılması için en uygun zaman adetli olduğunuz dönemdir. Adetin son günleri ideal !
Mutlaka öncesinde jinekoloğunuzun smear almış olması ve rahim ağzında yara veya enfeksiyon olmadığını bilmesi lazımdır.Emziren anneler, başka hormonal yöntemlerden ( mesela doğum kontrol hapları ) kullanamayanlar,daha önce doğum yapmış bayanlar için uygun bir yöntemdir.Spiral takıldıktan sonra artan adet miktarı ve kasık ağrısı, akıntı miktarında artış, hafif vajinal lekelenme olması  beklenilebilir; ama uzun süre devam ederse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Yandaki şekilde spiralin rahim içinde nasıl durduğunu görüyorsunuz.İçindeki bakır oranına ve türüne göre 5-10 yıl arası gebelikten korunma sağlar. Spiral kaymadığı veya  da yanlış yerleştirilmediği sürece iyi bir doğum kontrol yöntemidir.Yine de % 1 oranında gebelik ihtimali mevcuttur.

Spiral takıldıktan sonra ilk adet dönemi sonrası kontrole gidilmeli ve her 6 ayda bir jinekolojik muayene olunmalıdır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...