BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

29 Mayıs 2012 Salı

KÜRTAJ-SEZARYEN-CİNAYET

Ülkemizde yasal olarak istenmeyen gebelikler 10. gebelik haftasına kadar kürtaj ile alınabiliyor .Ben bu kürtaja hak olarak bakıyorum.Kadın hakkı olarak.İstenmeyen o kadar çok gebelik oluyor ki!!Tecavüz sonrası bunlardan en trajik olanı ( bu sadece tanınmamış birinin tecavüzü olarak algılanmasın ,aile içi şiddet düşündüğümüzden çok daha fazla ülkemizde.) Emzirirken , küçük bebeği olan, çalışan ,eşi ile arası iyi olmayan, eşi hiç ilgilenmeyen o kadar çok kadın istemeden gebe kalıyor ki !!! Kendi imkanlarıyla,hijyenik olmayan koşullarda  düşük yapmaya  çalışan zavallı o kadar çok kadın var ki!!
Onun için kürtaj  KADIN HAKKIDIR.


Sezaryen bir doğum şeklidir.Vajinal doğum sırasında anne ve bebeğin hayatını kurtarmak için yapılır.Bir çok batı ülkesinde ve ülkemizde de gebeler  istemli sezaryen olabiliyorlar. Bu istek de yine kadın hakkıdır.Vajinal doğum veya sezaryen doktorun ve annenin beraber karar  vereceği bir olaydır.

Cinayet ise ülkemizde farklı sebeplerden dolayı işleniyor.Töre cinayetleri, namus cinayetleri ,kazara cinayet,trafik cinayetleri,iş kazası cinayetleri....Yukarıda yazılanlarla bağlantısını bulamadım.

11 Mayıs 2012 Cuma

MENOPOZDA SICAK BASMASI

Menopozdaki bayanların en büyük sıkıntılarından biri ani gelen sıcak basmalarıdır.Bu sıcaklık hissi genelde yüzde başlayan ve bütün vücuda yayılan bir sıcaklık artışıdır.Menapoza girişin ilk yıllarında görülebilir..Çoğu hastada kısa bir sürede kesilirse de bazı şanssız kişilerde 5 yıldan uzun sürebilir.

Bu şikayetlerin menapoza giriş dönemindeki hormonal değişikliklerin ,santral sinir sistemini ve ısı kontrol merkezini etkilemesinden dolayı olduğu düşünülmektedir.

Bayanlar sıcak basmalarını azaltmak için  öncelikle ince, pamuklu kıyafetler tercih etmeliler.Sık duş almak,düzenli yürüyüşler yapmak ,sosyal ortamlara katılmak,kilo kontrolüne dikkat etmek en başta yapılacaklardan.Soya bitkisi içinde doğal östrojen bulunduran bitkilerden.Soya filizleri,soya eti veya soya sosu kullanılabilir.

Sıcak basmaları bayanların hayat kalitesini çok etkiliyorsa, yukarıdaki tavsiyeler işe yaramıyorsa ilaç tedavisi başlanabilir.Öncelikle bitkisel içerikli ilaçlar tercih ediliyor. İçinde  'black cohosh' maddesi bulunan bazı takviyeler kullanılabilir.Bu ilaçlar için mutlaka jinekoloğa başvurmak gerekir.En son tercih olarak da hormon preparatları öneriliyor.

4 Mayıs 2012 Cuma

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

Bayanlarda idrar yolu enfeksiyonuna  erkeklere göre daha sık rastlanır.Bayanlar anatomik yapıları gereği enfeksiyona daha yatkındırlar.En sık enfeksiyon yapan bakteri E.coli adlı bir bakteridir.Bu bakteri daha çok makat bölgesinde ve dışkıda bulunur.Hijyenin kötü olması, bağışıklık sisteminin düşmesi, cinsel yolla geçen hastalıkların olması gibi durumlarda bakteriler enfeksiyona yol açabilirler.

Bayanlarda kullanılan pedlere veya prezervatife  gelişebilen alerji durumları,sık cinsel ilişki de bu enfeksiyonu tetikleyebilir.Alt idrar yolları (mesane ve üretra) ve üst idrar yolları olarak (böbrek ) olarak enfeksiyonu ayırabiliriz.Halk arasında en çok sistit olarak bilinen alt idrar yolu  mesane enfeksiyonudur.

Ağrılı ve sık idrara gitme , idrarda yanma , idrarda koku ve renk değişikliği , kasık ağrısı sistitin en sık görülen semptomlarıdır.Basit bir idrar tahlili ile tanı konabilir.Verilen antibiyotik veya antiseptik ilaçlar ile kısa sürede iyileşir.Bol su içmek,6-8 bardak /gün  çok önemlidir.Maydanoz ve böğürtlen gibi bazı idrar sökücü bitkilerden tüketmek de işe yarayabilir.

Şikayetler tedaviye rağmen geçmez veya sık tekrar ederse mutlaka yine doktora başvurmak gerekir. İdrar yollarında taş,değişik bakteriler,diabet hastalığı,mesanede oluşumlar kronik enfeksiyonlara yol açabilirler.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...