BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

11 Ekim 2011 Salı

ANNE SÜTÜ- EMZİRME (1-7 Ekim emzirme haftası)

Pediatrik Amerikan Akademi doğumdan sonra ilk 4-6 ay sadece anne sütü ,ek besinlerle beraber 1-2 yaşa kadar anne sütü öneriyor.Artık herkes tarafından biliniyor ki;  emzirme ve anne sütü mutlaka teşvik edilmeli.Özellikle doğumdan sonraki ilk 1-2 saat içinde emzirmek çok önemli.Yenidoğan bebekler her 2-3 saatte bir emzirilmeli.Emzirme zamanını kısıtlamak anlamsız.Sık emzirmek hem süt oluşumunu arttırıyor,memede fazla süt birikmesini engelliyor hem de yenidoğan sarılığını azaltıyor.
Emzirme başlangıçta biraz rahatsızlık hissi verebilir. Meme ucu çatlak kremleri,karbonatlı su ile temizleme ve meme ucunun anne sütü ile masaj yapılması rahatlık sağlar.Ama en önemlisi doğru pozisyondur.Bebek meme ucunun etrafındaki mor alanı (areola) bütünüyle ağzına almalıdır.Zamanla hem anne tecrübe kazandıkça hem de bebek büyüdükçe emzirme seansları daha  keyifli geçecektir.
Anne sütü bebek için mükemmel bir besindir.Yeterli ve dengeli miktarlarda protein,mineral,yağ,su içerir.Ayrıca enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.Anne sütündeki Ig A annenin geçirdiği enfeksiyonlara karşı gelişen bağışıklığı pasif olarak bebeğe iletir.Anne sütü ile beslenmek bebeğin bağırsaklarının düzenli çalışmasını sağlar. Yapılan araştırmalara  göre anne sütü ile beslenen bebeklerin alerjik egzema olma olasılığı da azalıyor.
Emzirmek anne ve bebek arasında güçlü bir duygusal bağ oluşturuyor.Emzirmek annenin doğum sonrası rahminin toplanmasını kolaylaştirıyor. Kilo vermeyi hızlandırıyor.Her ne kadar yumurtalıkların aktif hale gelmesi emzirirken gecikse de  doğum kontrolüne dikkat etmek gerekir. Bu konuda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Bir kaç not da kendi deneyimlerinden aktarmak istiyorum.Anne sütünü arttırdığı iddia edilen bir cok besin var.Ben en çok boza ve tahin helvasından fayda gördüm.Son yıllarda sunulan  piyasadaki bitki çayları da yararlı.Hergün sıcak  banyo yapmak ,stress ve üzüntüden uzak durmak da sütünüzü artırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...