BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

2 Mart 2012 Cuma

POLİPLER

Polipler;küçük, çoğu zaman iyi huylu oluşumlardır.Her yaş grubu bayanda oluşabilir.Rahim ağzında veya rahimin içinde (endometriumda) oluşabilirler.Nedenleri tam olarak bilinmemektedir.Hormonal değişiklikler polip oluşumunda etkilidir.

En sık şikayet kanama düzensizlikleridir.Yoğun adet kanaması,ilişki sonrası kanama,adet arasında kanama olabilir.Rutin jinekolojik muayene sırasında rahim ağzındaki polipler çok rahat görülür ve hemen ofis şartları içinde ağrısız bir şekilde alınabilir. Patolojik inceleme yapmak önemlidir.Kanser hücresi bulundurması nadir de olsa,mutlaka bakılmalıdır.

Rahim içi poliplerine  (endometrium) ultrason ile tanı konabilir.Bazen tanı net olmadığında sulu ultrason (sonohisterografi) den yardım alınabilir.Aşağıda resmini görüyorsunuz.


Polipler görüldüğünde alınmalıdır.Rahim içi polipler histereskopi denilen bir kamera sistemi ile rahime girilerek cerrahi olarak temizlenebilirler;böylece hem tanı kesinleşmiş olur,hem  kanseri ekarte etmiş oluruz hem de yoğun kanamayı durdurmuş oluruz.Histereskopi basit bir işlemdir.Günübirlik yatış yapılarak ,az bir anestezi verilerek,vajinadan girilip kesme ve dikiş olmadan yapılır.

histereskopi
Endometrial poliplerin kısırlık ve düşük riskini arttırma etkileri de mevcuttur; onun için polip şüpheniz varsa mutlaka histereskopi işlemini yaptırın

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...