BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

2 Aralık 2011 Cuma

GEBELİKTE EGZERSİZ


Gebelik sırasında egzersiz yapmak annede fazla kilo artışını engelleyeceği gibi gebelik şekerini ve yüksek tansiyonu da dengeler.Eğer normal,problemsiz bir gebelik yaşıyorsanız hamileliğin başından itibaren egzersiz yapabilirsiniz. Egzersizler ile vücut direnciniz ve kas tonusunuz artar ; doğum yapmanız kolaylaşır,psikolojik olarak daha iyi hissedersiniz.

En rahat yapabileceğiniz hareket yürüyüştür.Düzenli olarak hergün yarım saat yürüyüş idealdir.Evde yapabileceğiniz esneme ve ısınma hareketleri de uygun olur.Doğru nefes alıp vermek ve su içmeyi unutmamak önemlidir.Egzersiz yaptığınız yer aydınlık ve iyi havalandırılmış olmalıdır. Egzersizler arası en az 1 dk dinlenin.Öncelikle sırt kaslarınızı çalıştırmak gebelikteki bel ağrıları için önemlidir. Eğer egzersiz sırasında kasık ağrısı oluşursa hareketi bırakıp dinlenmelisiniz.

Evde kendiniz bazı hareketler yapabileceğiniz gibi bir spor eğitmeni ile pilates de yapabilirsiniz.İşte de devamlı oturmadan sık aralıklarla, kısa ofis içi yürüyüşler yapabilirsiniz.Devamlı hareketsiz oturmak bacaklarda ödem (şişlik) yapacaktır ; masanızda bacağınızın altına yükseklik yapacak birşey koyabilirsiniz.(mesela çöp kutusu)

Aşağıdaki durumlardaki gebelerde egzersiz yapmak uygun olmaz;

*tekrarlayan düşüklerde
*bebeğin eşinin (plasenta) önde geldiği gebeliklerde
*gebelik sırasında kanama
*yüksek tansiyonu olan hamilelerde
*bebekte gelişme geriliği olan hamileliklerde
*erken doğum tehditi olan gebelerde

Yüzmek de güzel bir egzersizdir ama hijyenik ortamı bulmak önemlidir.
Hamileler için oluşturulmuş profesyonel egzersiz programlarına katılabilir veya sadece evde kendi başınıza bilgisayardan veya televizyondan izleyerek hareket yapabilirsiniz.Amaç fazla kilo almayı engellemek ve fit kalmak.!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...