BAHAR ÇAĞLAR

KADINCA SAĞLIK
kadın ve sağlığa dair herşey

11 Şubat 2012 Cumartesi

EPİDURAL (AĞRISIZ ) DOĞUM

Gebelik haftaları ilerledikçe anne adayları doğum konusunda bazı endişeler yaşarlar.Vajinal doğum ağrıları, birçok bayanı korkutur . Epidural anestezi verilerek doğuma yardımcı olunması; çok rahatlatıcı bir metotdur.

Epidural anestezi belden bir iğne yapılarak uygulanan anestezi şeklidir.3 tipi vardır.;

1.saf epidural anestesi - hem normal doğumda hem sezaryende olabilir. Uygulandıktan sonra etkisi için 15-20 dk beklemek gerekir.

2.spinal anestezi - sadece sezaryende kullanılabilir.Etki hemen başlar .

3.epidural-spinal anestezi - Kombine denilen tiptir. Sadece sezaryende kullanılabilir.

Epidural anestezi çok ince bir katater yardımıyla anestezi uzmanı tarafından uygulanır.Bu kataterin bir ucu dışarıda kalır ve oradan belli aralıklarla ilaç verilir. Doğumunuz aktif olarak başladığında, yaklaşık 3-4 cm rahim ağzı açıklığınız olduğunda, anestezi uzmanını çağırarak bu işlemi yaptırabilirsiniz. Sadece epidural anestezi ile bacaklarınızı hareket ettirebilirsiniz ; kasılmaları hissedersiniz ama ağrı olarak algılamazsınız ve bu da doğumu çok rahat bir hale getirir.Doğum ilerlerken sezaryene geçiş yapmanız gerekirse yine bu anesteziyi kullanabilirsiniz.

Epidural anestezi belinde bazı mekanik engeller bulunanlara (bel fıtık gibi),aktif kanaması olan veya trombosit sayı düşüklüğü olan hastalara,yapılacak ilaçlara alerjisi  olanlara uygulanmaz.Detaylı bilgi için anestezi uzmanı ile görüşebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...